BEZPEČNOSŤ NADOVŠETKO

24.06.2018

Život seniora je poznačený  stratou fyzických a psychických schopností. Postupne ubúda šikovnosť, obratnosť a istota. To, čo by som ešte pred pár rokmi bol šikovne prekročil alebo preskočil, sa stalo miestom, kde pravidelne zakopávam či nebodaj spadnem. Takéto rizikové miesta si treba včas uvedomiť a okamžite konať. Čakať, kým raz naozaj poriadne spadnem, sa naozaj nevyplatí. Zlomeniny vo vyššom a vysokom veku, hlavne krčka stehennej kosti, sú spojené s vysokým stupňom zhoršenia kvality života na dlhý čas prípadne doživotne a žiaľ, aj častou príčinou predčasného úmrtia. Okrem pravidelnej fyzickej aktivity a cieleného cvičenia na zachovanie a udržanie fyzickej obratnosti je najdôležitejšie svoje okolie usporiadať tak, aby sa možné nebezpečenstvá odstránili alebo aspoň zredukovali.

Preto, preč s kobercom do ktorého zakopávam ! Preč s topánkami, v ktorých som si neistý pri chodzi !! Používanie kvalitnej a pohodlnej obuvi je samozrejmosťou rovnako ako operačná liečba šedého zákalu, keď už nevidím prichádzajúce auto alebo vyčnievajúci obrubník. Ani použitie vychádzkovej palice, ak prispeje k bezpečnosti nie je žiadna hanba, ale potreba.

Veľmi dôležitá je však  bezpečnosť tam, kde sme najčastejšie. V svojom dome či byte. Pošmyknutie sa pri vstupe do vane či pád v mokrej sprche či kúpeľnovej dlažbe je častou príčinou domácich zlomenín v seniorskom veku. Vybavte si svoju kúpeľňu pomôckami pre zvýšenie bezpečnosti ešte skôr ako sa niečo stane. Ponuka madiel, o ktoré sa v kupeľni či vani môžete zachytiť, stupienkov pre vstup do vane či sprchovacích stoličiek je naozaj široká a finančne únosná. Pomôcky do kúpelne pre seniorov  sú naozaj aj u nás v širokej ponuke.

Prispôsobte si svoje okolie vašej bezpečnosti. A hlavne - kriticky zhodnoďte svoje aktuálne schopnosti. Nič nie je horšie ako realitu ignorovať a potom ľutovať. Hanbiť sa netreba, každý raz zostarne... 

Rubriky blogu

Njg0ZD